Temat: Lightscribe - używa ktoś?
Czy przygotowujecie rysunki do wypalania na cd/dvd (hue/kontrast/jasność) ?
Ile razy wypalacie obraz na płycie ? Raz dwa trzy ?
Jakich płyt używacie ?
Pozdro:)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jakich płyt używacie ?
Pozdro:)
Ja z tego nie korzystam bo jak sam mogłeś przeczytać ta powłoka na której się drukuje obrazki jest bardzo czuła i łatwo się niszczy, szkoda kasy i płyt no i w dodatku ja wypalam wszystko na Sony - a oni chyba nawet nie wypuścili takich płyt na których można wypalać obrazki więc dałem sobie siana mimo, że mój laptop ma tą opcję w napędzie dvd.
Ja to używam, tylko gdy mam coś ważnego do wypalenia. Przygotowanie obrazu do wypalenia trwa góre 5min. bo to tylko trzeba znaleźć cover na necie, dopasować rozmiar odpowiednio i ewentualnie zwiększam kontrast żeby ładniej wyszło. Ja używam płyt verbatim.
OK dzięki! Ja na płycie TDK wydrukowałem obraz to marnie trochę, spodziewałem się czegoś więcej (jednokrotny wydruk). Sprawdzę płyty Verbatim.
Kontrast zwiększałem i też jakoś niedużo lepiej. Zdaje mi się, że obraz drukowany w tech. Lightscribe musi być odpowiednio przygotowany, czyli skala czerni, najciemniejszy punkt musi być ciemny RGB=0,0,0. Dziwne, dla mnie drukowanie tego samego obrazka 2 czy 3-krotnie.
Dwie płyty mam tak opisane. Wygląda ładnie, ale jednak stary dobry marker jest lepiej widoczny
To oczywiste, nie zamierzam płacić więcej za każdą płytę, którą chcę nagrać i wydrukować etykietkę.
Nie wiem jak się ta technologia nazywa, ale niektóre drukarki mają specjalną funkcje drukowania na płytach. Kupuje się specjalne płytki (te płytki są całe białe) i na nich można drukować. Nie widziałem na żywo jak wyglądają takie płytki, ale pewnie dużo lepiej niż lightscribe.
ja kupuje taki specjalny papier do drukarki i jest git
Ja już kupiłem LS, więc zmiana systemu nie wchodzi w grę.
Jeśli kogoś interesują sample niech zajrzy tutaj -> http://www.rhinomangraphics.com/lightscribe/
Dziękuję Wam za pomoc:)
Jakich płyt używacie ?Pozdro:)
1. Ta, jak Google nie posiada. Najczęściej photoshop + nero cover designer (czy jakos tak).
2. Raz
Nie bardzo rozumiem sensu pytania ^^
3. Verbatim
Z Lightscribe korzystam rzadko, bo to technologia nieopłacalna i droga.
Co do drukowania na atramentowej to pare lat temu miałem taki zestaw - program + papier na którym drukowało się naklejki na płyty. Taniej i ładniej, jednak z trwałością bywało różnie.
Chyba najlepiej jakościowo zainwestować w drukarkę z możliwościom drukowania na płytach i DVD Printable (z białą powłoką). Wyjdzie taniej, a do tego tusze do tych modelów drukarek wcale nie są drogie.

czy technologia lightscribe faktycznie jest taka droga ? chyba niema az tak wielkiej roznicy w zakupie zwyklej plyty ... a plyty z mozlisowscia "wydrapania" obrazak ![]()
Neronowe etykiety są dość intuicyjne w użyciu.
printable / lightscibe
wydruk: kolorowy / odcienie szarości, brązu
trwałość: z łatwością rozmazuje się / wypalenie ulega zniszczeniu po złamaniu płyty
szybkość: zależny od drukarki / pełna etykieta to ok 30 minut
koszt: cena płyty + atrament / cena płyty
polecam cieńkopiszącego markera ![]()
pozdrawia
Hob
Ja korzystam z nadruku na CD/DVD mam drukarkę komplet tuszy do niej kosztuje 20zł drukarka dosyć w cenie, ale jakość jest świetna.
A o jakiej drukarce mówisz? ![]()

Haker5 my tu mowimy o laserowej "drukarce" w nagrywarce a nie o drukarce na tusz ![]()
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o: PunBB